2015. május 19.

A kormány jelentése szerint a növényi alapú étrend a legjobb; a húsipar nem boldog


Naomi Imatome-Yun írása

Múlt hónapban a 2015. évi Táplálkozási Irányelvek Tanácsadó Testülete kiadta legújabb ajánlásait arról, mit egyenek az amerikaiak. A testület először jutott arra a következtetésre, hogy a növényi alapú ételekben gazdagabb és állati alapú ételekben szegényebb étrend egészségesebb, és a környezet számára is jobb. Hivatalos ajánlásuk egy „egészséges táplálkozási mintázatról” a zöldséget, gyümölcsöt és tápegész gabonát helyezte a lista legtetejére, a vörös és feldolgozott húst pedig a legaljára.


Az 571 oldalas jelentés részletes áttekintést nyújt az amerikaiak táplálkozási szokásairól, és megállapítja, hogy „az USA népessége által jelenleg fogyasztott ételek minősége összességében szuboptimális, és ez komoly egészségügyi hátrányokkal jár.”

A testület nagy szakadékot talált az egészséges étrend és a standard amerikai étrend között: „az átlagos USA étrend szegény zöldségben, gyümölcsben és tápegész gabonában, és gazdag nátriumban, kalóriában, telített zsírban, finomított gabonában és hozzáadott cukorban.”

A testület észrevételei a standard amerikai étrendről: 

  • Nagyjából a felnőtt amerikaiak felének a silány étrenddel és inaktív életmóddal kapcsolatban egy vagy több krónikus betegsége van 
  • A megelőzhető betegségek közé tartoznak szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, 2. típusú cukorbaj, és a rák egyes típusai 
  • Az amerikaiak több mint kétharmada túlsúlyos vagy kövér 
  • A gyerekek közel egyharmada túlsúlyos vagy kövér 
  • A krónikus betegségek aránytalanul sújtják az alacsony jövedelmű közösségeket 
  • A megelőzés helyett a betegség kezelésére irányuló figyelem az egészségügyet túlterhelve fokozza a költségeket és összességében csökkenti az egészséget 


A testület ajánlásaiban először foglalkozott a környezeti fenntarthatósággal. Megemlítették, hogy az állati eredetű ételekben szegényebb étrend nemcsak egészségesebb, hanem a környezetnek is jobb:

„Kvantitatív modellkísérletek kimutatták, hogyan járnak az egészséges táplálkozási szokások pozitív környezeti hatásokkal, amelyek javítják a népesség élelmiszerbiztonságát. Mérsékelten erős, ill. erős bizonyíték azt mutatja, hogy az egészséges táplálkozási szokások – amelyek gazdagabbak növényi alapú ételekben, mint a zöldségek, gyümölcsök, tápegész gabonák, pillangósok, diófélék és magvak, és szegényebbek kalóriában és állati eredetű ételekben – kedvezőbb környezeti hatásokkal járnak együtt (alacsonyabb üvegházhatású gáz kibocsátás és kedvezőbb föld-, víz- és energiahasználat), mint a jelenlegi USA táplálkozási szokások.”

A húsipar nem boldog 
A szarvasmarha és állattartó ágazatok zaklatottak, kijelentve, hogy a környezeti megfontolásoknak nincs helyük a táplálkozási irányelvekben. Az Észak-Amerikai Húsintézet (NAMI) szerint a hús ajánlás „téves” és „értelmetlen”, és még petíciót is indított a change.org honlapon, arra biztatva az embereket, hogy tiltakozzanak az új táplálkozási irányelvek ellen. A petíció szerint „a hot dog, kolbász, szalonna és szalámikedvelők országszerte egyesülnek, mint olyan amerikaiak, akik a mindenféle húst és baromfit tartalmazó, kiegyensúlyozott étrendet részesítik előnyben.”

A testület várja a nyilvános észrevételeket 
A kormány által kijelölt testület táplálkozási szakértőkből áll, és ajánlásaik hozzájárulnak az amerikaiak egészségesebb táplálkozását elősegítő intézkedések meghozatalához. Segítenek az iskolai menük szabványainak felállításában, az élelmiszersegély programokban, és más, gyerekeknek és terhes nőknek szánt programokban.

A közvélemény írásbeli észrevételeit 2015. május 8-ig várják.

Eredeti cikk angolul: http://www.forksoverknives.com/federal-report-finds-plant-based-diet-is-best-meat-industry-is-unhappy/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése