2012. június 15.

Az igazi Mátrix - 101 ok, hogy a piros tablettát vedd be



Lebilincselő és szórakoztató előadás: Hogyan működik a Mátrix a valóságban? Mi a vegán életmód? Hogyan csap be minket a tejipar? Táplálkozását tekintve miért az ember a legostobább faj?

Az előadás méltó párja Gary Yourofsky Legjobb beszédének. Barátságos, közvetlen stílusban rádöbbent, hogy húsevőként valóban a Mátrixon belül éltünk eddig. A végén a homlokodra csapsz: hogy lehettem ilyen ostoba? Lapozás után elolvashatod a videó teljes szövegét!

101 ok a vegánná válásra

James Wildman


Jó estét, és köszönöm, hogy eljöttek. A nevem James, és én vagyok a Floridai Állatjogi Alapítvány állatvédelmi oktatója.

Ezt az előadást általában középiskolai osztály előtt tartom, ezért a közönségem kicsit más. És... (Ugyanaz, ugyanaz a szint.) Ugyanaz a szint. Meg fogjuk nézni. Meg fogjuk nézni. Szóval elég jól ismerem a hallgatóságomat. És elég jól garantálhatom, hogy az osztályban a gyerekek 99%-a eszik húst, tejterméket és tojást. És lehet egy vagy két vegetáriánus gyerek. De nagyon ritkán fogsz találni vegán gyereket.

Amikor felnőttekhez beszélek, az egy kicsit más, nem ismerem olyan jól a hallgatóságomat. Ezért meg akarom ismerni önöket. Azt akarom, hogy mindenki tegye ezt. Legyen szíves mindenki álljon fel. Jó, nos, ha ön vegán, ami azt jelenti, úgy dönt, hogy nem eszik semmi állati húst, nincs állati hús, nincs marha, nincs csirke, nincs sertés, nincs pulyka, és nincs hal – meglepetés: a hal nem zöldség. Nincs tejtermék, tehéntej, tehénsajt, nincs tehénvaj, tehén jégkrém és nincs tojás - akkor foglaljon helyet. Tehát ha ön vegán, kérem, foglaljon helyet. OK. Nos, a többieknek, önöknek az előadás hátralévő részére állniuk kell. Jól van, mindenki üljön le.

Van egy másik haszna, hogy középiskolásokhoz beszélek. És ez az, hogy nem félnek részt venni az előadásban. Kimondják, ami a szívén, az a száján. Akár tetszik nekem, akár nem. De felnőttekkel kicsit nehezebb, olyan, mint a foghúzás. Ezt az előadást interaktívnak szántam, vagyis azt akarom, hogy ténylegesen vegyenek részt benne. Be akarom vonni önöket. Amikor az előadásra gondolnak, az olyan, mint egy Rorschach teszt. Mutatok önöknek egy képet... és önök... elmondják, mit látnak. Jó. Szóval az érettség szintje ugyanaz, mint a középiskolásoké. Ez egy gomba, emberek. Jól van.

Hányan látták a „Mátrix” című filmet? Jó, több mint fele. Azoknak, akik nem látták a „Mátrix” filmet, van egy jelenet a film legelején, ahol a főszereplő elé odatesznek két tablettát. Egy kéket. És egy pirosat. És neki döntenie kell. Ha a kék tablettát választja, el fog aludni, és amikor felébred, minden pont olyan lesz, mint mindig is volt. Ha a piros tablettát választja, végül meg fogja tudni az igazságot. És ma azért vagyok itt, hogy azt a piros tablettát adjam oda önöknek. De hadd mondjam el egyértelműen: nem azért vagyok itt, hogy megmondjam, mit tegyenek, hogy gondolkozzanak, mit érezzenek, és biztosan nem azért, hogy megmondjam, mit egyenek. Csak azért vagyok itt, hogy információt nyújtsak önöknek. Hogy mit tesznek ezzel az információval, az csak önöktől függ.

Tehát hogy néz ki a Mátrix? Hadd mutassam meg. Most annak ellenére, amit esetleg gondolnak, ez a két kör nem egyenlő. Megismétlem, ez a két kör nem egyenlő. Valójában az egyik nagyobb, mint a másik. Azt kell tenniük, hogy megmondják, melyik az. Legyen szíves tegye fel a kezét, aki úgy gondolja, hogy a kék kör nagyobb a pirosnál. Rendben. Legyen szíves tegye fel a kezét, aki úgy gondolja, hogy a piros kör nagyobb a kéknél. Rendben, nagyon jó. Nos, mielőtt bármit mondtam erről a két körről, mi volt az első megérzésük? Egyenlők, igaz? Mert egyenlőnek tűnnek. Azért tűnnek egyenlőnek, mert tényleg egyenlők. Ez a két kör egyforma. Látják, szinte mindenkit rávettem, hogy tegye fel a kezét, és mondja azt, hogy nem azok.

Tehát mit tudunk meg? Hogy így lehet önöket manipulálni [csettint], hogy higgyenek abban, ami ellentétes a természetes megérzésükkel. Csak képzeljék el, hogy gyerekként azt tanulják, hogy a kék kör nagyobb, mint a piros. Ha elégszer elmondják, meggyőzik önmagukat, hogy ez az igazság. Ha a hazugságot elégszer elmondják önöknek, az a valóságuk részévé válik. És ha elég ember megtanulja azt a hazugságot, hogy a kék kör nagyobb a pirosnál, akkor az a kultúra részévé válik. És ha az a kultúra továbbadja azt a téves információt a következő nemzedéknek, akkor az most hagyománnyá válik.

És emlékeznünk kell arra, hogy csak azért, mert van egy hagyományunk, az nem jelenti azt, hogy az erkölcsileg elfogadható. A hagyomány és az erkölcs nem mindig ugyanaz. Úgy értem, tudnak-e bármilyen hagyományra gondolni, ami valaha a miénk volt az USA-ban, és már nem a miénk? Hogy ma visszagondolva az erkölcstelen volt? Rabszolgaság, igaz? Kevesebb mint 200 évvel ezelőtt. És az egy hagyomány volt. Tehát a mai hagyományaink nem feltétlen jelentik azt, hogy azok erkölcsileg elfogadhatók. És ahogy kultúraként fejlődünk, így tesznek a hagyományaink is.

Nos, a Mátrix egy sztori. Egy sztori, amit ha elég embernek elég sokszor elmondanak, az annak a kultúrának a részévé válik. A hagyománnyá válik. És ezt a sztorit elmondják, újra meg újra. Minden nap.

Valójában, ha azt gondolják, hogy a képen lévő hely az, ahonnan a tejüket kapják, becsapják magukat. Ez képzelődés. Csak a fejükben létezik. Ez az ipar által önökkel megetetett kék tabletta, hogy rávegyék önöket a termékük vásárlására. Ez a Mátrix, a hazugság, amit elmondunk magunknak arról, honnan származik az ételünk. A valóság sokkal felkavaróbb. 90-95%-a a tejnek, a húsnak, és a tojásnak, amit az USA-ban fogyasztunk, ilyen körülmények közül származik. Ezt hívják nagyüzemi állattartásnak. Ez az, ahol fogod tyúkok, sertések és tehenek ezreit, és nagy hodályokba zárod őket.

Valójában, az USA-ban minden évben 10 milliárd... igen, 10 milliárd tehenet, sertést és csirkét lemészárolnak élelem céljából. Ez azt jelenti, hogy az USA-ban minden másodpercben 300 állatot megölnek. Csak így. 300 600 900 1200 Mire ma végzek a beszédemmel, több mint egymillió lemészárolt állat lesz. És legtöbbünknek közülünk a szeme se rebben. Úgy értem, hogy lehet az, hogy az USA-ban minden másodpercben megölhetünk, levághatunk 300 állatot és ezt nem vitatjuk. A sztori miatt, amit mondtak nekünk. A sztori igazolja a tettet. Ha elégszer elmondod magadnak, valójában meggyőzöd magad, hogy az az igazság.

És gyerekként hánynak mondták, hogy húst kell enniük, hogy fehérjéhez jussanak? Tudom, hogy nekem mondták. Hánynak tanították önök közül, hogy tehéntejet kell inniuk, hogy erős legyen a csontjuk? Nem kutyatejet, nem csimpánztejet, nem elefánttejet, nem orrszarvú tejet, nem víziló tejet, nem tigristejet, nem oroszlántejet, nem zsiráftejet, nem elefánttejet, azt már mondtam, azt hiszem, megértik. Nem is saját anyánk tejét, hanem tehéntejet kell innunk, hogy erős legyen a csontunk. A képtelenséget – hogy bármely más faj tejét igyuk, és saját anyánkon kívül bármely más lényét –, ha elégszer elmondják, elveszíti képtelen mivoltát.

Tehát ma csak azt fogjuk tenni, hogy megnézzük, igazat mond-e a Mátrix. Először azt tanították nekünk, hogy az étrendünk természetes. Húst, tejterméket és tojást eszünk, ezért annak természetesnek kell lennie. Nos, nézzük meg.

Két képet látnak a falon. Jól van, újra. Emlékezzenek a Rorschach tesztre. Két képet látnak a falon. Azt akarom, mondják el nekem, mi jut eszükbe, amikor a bal oldali képet látják. Ne féljenek felkiáltani. Senki se lesz az igazgatóhoz küldve. Mit látnak? Friss, nyami, édes, igaz? Ha egy kosár eperrel léptem volna be a terembe, ami pont így néz ki, bio. És leteszem ide egy székre, mi fog az eszükbe jutni? Jó, ugyanazok a gondolatok. Mit fognak gondolni, ha egyikünk feláll, és elkezdi enni az epret? Talán csatlakozni akarnak. Ha egy kosár eperrel jövök be a terembe, hány ember szájában fut össze a nyál? Elkezd csorogni a nyáluk? Ha fogok egy epret és az orruk alá dugom, milyen szagot éreznek? Ha fogok egy kést, és félbevágom azt az epret, és az orruk alá dugom, most milyen szagot éreznek? Epret - vegyék észre, hogy minden érzékelés ugyanolyan marad. Epret látnak, és epernek látszik. Eper szagot éreznek, és eper szaga van. És harapnak egyet egy eperből, és micsoda meglepetés, eper íze van. Pontosan, az egy eper.

De mi jut az eszükbe, ha a jobb oldali képet látják? Aranyos, ez egyfajta elfogult közönség... önök vegán étteremben vannak. De amikor egy osztályba megyek, a válasz fele, a gyerekek fele azt mondja, „Ó, aranyos, állat, kismalac, Wilbur, Babe.” Szóval az osztály fele állatot fog látni, az osztály másik fele pedig szalonnát, kolbászt, sonkát, malacot, bordát, húst és hot dogot lát. Ők ételt látnak. Vagy egyik, vagy másik. Vagy állatot látsz, vagy ennivalót.

Most mi fog történni, ha fogom az egyik élő malacot, behozom pont ide a terembe, és ideteszem önök elé? Megváltozik ettől? Most mit látunk? Mit gondolnánk, ha egyikünk feláll, és elkezdi rágni a malacot? Nem egészen normális. Ha a hónom alatt egy malaccal jövök be a terembe, hány embernek kezd csorogni a nyála? Jó! Ha fogok egy malacot, és az orruk alá dugom, milyen szagot éreznek? Malac szagot. Ugyanúgy, ha kutyát dugok az orruk alá, kutya szagot éreznek. Ha macskát, macska szagot éreznek. Ha fogok egy kést, és félbevágom azt a malacot. És azt dugom az orruk alá, most milyen szagot éreznek? (Vért.) Rothadó hulla, baktériumok, bomló hús szagát érzik.

Látják, van ebben egy folyamat, és azért vagyok ma itt, hogy megmutassam ezt a folyamatot, ahogy ezt az állatot önök átalakítják ezzé a termékké. Miért kellene titokban tartani? Miért ne tudjuk, hogy miben veszünk részt? És mit viszünk be a testünkbe?

Most tegyük a helyzetet kicsit valóságosabbá. Ha egy élő malacot odateszek a teremnek ebbe a felébe, és egy henteskést a szobának abba a felébe, hány ember lesz hajlandó felvenni a kést, és elvenni annak az állatnak az életét? Nagyon ritka, igaz? És ha valaki azt teszi, rendben, de hányan próbálnák megakadályozni őt ebben a tettében? Megpróbálnánk? Persze, ez a könyörület. Ez az emberi faj legnagyszerűbb tulajdonsága. Nincs más faj ezen a bolygón, amelyik ilyen szintű könyörülettel bír, hogy kiterjessze azt minden élőlényre.

De ha megakadályoznának valakit, hogy az önök szeme láttára megöljön egy malacot, aztán hazamennek, és ezt eszik reggelire, ezt képmutatásnak hívják. Csak mert mutatós csomagolásban jön, a szupermarketben teljesen felcicomázva, csak mert nem önök fogták a kést, és vágták bele az ütőerükbe, csak mert nem lett véres a ruhájuk, és nem hallották a sikolyaikat, ez nem jelenti azt, hogy nem vettek részt a gyilkolásban. Mindig, amikor megvesszük ezt a terméket, támogatunk valaki mást abban, hogy megtegye, amit mi magunk nem akarunk megtenni, amit mi magunk nem akarunk látni, amit mi magunk nem akarunk hallani. Nos, ha még mindig szalonnát, kolbászt és sonkát látnak, amikor behozok egy malacot a szobába, mi van, ha megváltoztatom... Mi ez ennek így kellene Íme. Jól van.

[Óh.] Jó. Óh, igaz? Ez az általános válasz. Most sose hallottam, hogy valaki azt mondja, „nyami”, soha senki nem látja a kutyát ételnek, hot dognak. Miért? Miért nem látunk ételt? Tessék? Megszoktuk, hogy ezt az állatot a kiskedvencünknek lássuk. Hány embernek van kutyája, vagy macskája, igaz? Hány embernek van kismalaca? Nem olyan soknak. Jó. Szóval... De vannak más kultúrák, vannak más kultúrák, és újra csak, a kulturális sztori nekünk az, hogy „ez a kiskedvenced”. Más kultúrában, a világ bizonyos részein a macskákat és kutyákat megeszik. Az az ő kultúrájuk, az ő sztorijuk, amit nekik mondtak. Mit gondolnak önök erről? Sokan azt gondolják, hogy undorító, igaz? Elképzelem, hogy önök talán mind undorítónak tartanak egy kutyát megenni.

Miért lenne undorító megenni ezt az állatot, és nem undorító megenni ezt az állatot? Miért lenne rossz megenni ezt az állatot, és jó megenni ezt az állatot? És legfőképp, miért lenne rossz megölni ezt az állatot, és jó megölni ezt az állatot? (A kultúra.) Ez a kultúra, a sztori, a Mátrix, amit mondtak nekünk. Az egyik kultúra ezt kiskedvencnek látja, ezt ennivalónak látja. Egy másik kultúra ezt láthatja kiskedvencnek, és ezt látja ennivalónak. Egy további kultúra mindkettőt ennivalónak láthatja. India egyes részein a tehén szent. India egyes részein soha nem gondolnának egy tehén megevésére. Ez rossz? Ez természetellenes? Ez csak a sztori, amit nekik mondtak.

De a kultúra csak egy sztori. Csupán ennyi. Ez csak látszat. Engem az izgat, hogy mi természetes az emberi faj számára. Mert minden kultúra története más. De ha veszel valakit Ázsiából, Afrikából, Dél-Amerikából, Észak-Amerikából, Európából, mi mind ugyanaz a faj vagyunk. Mind emberi lények vagyunk. Szóval vegyünk egy 3 évest a világ bármelyik országából, és tegyük azt a 3 évest a szobába, és sorakoztassunk fel 5 állatot a 3 éves előtt, malacot, kutyát, tehenet, macskát és csirkét. Gondolják, hogy a 3 éves tudni fogja, melyiket egye meg, és melyikkel játsszon? Mi a legvalószínűbb, hogy mit fog tenni a 3 éves? Vagy próbál tenni? Játszani mindegyikkel. Mindegyikkel próbál majd játszani. A 3 évesnek meg kell tanítani, hogy „nem, nem, nem, ne játssz vele, őt edd meg, vele játssz, őt babusgasd.”

Erre tanítottak minket. Nem mi választottuk az étrendünket. Az étrendünk egy tanult viselkedés. Úgy neveltek minket, hogy ezt az állatot a kiskedvencünknek lássuk, ezt az állatot pedig az ennivalónknak. De ez nem a természetes érzékelés. A természetes érzékelés az, hogy ezek mind a társaink. Tehát a szüleink választották az étrendünket, a kulturális sztori alapján. És ha vannak gyerekeik, az ő étrendjüket önök az elmondott sztorira alapozzák. Ami ugyanaz a sztori.

Most hadd mondjak önöknek egy másik példát. Ha fognak egy babát, és azt a babát beleteszik egy gyerekágyba, és jobbra odatesznek egy kiscsibét, balra pedig egy almát, mit gondolnak, melyikkel próbál majd a baba játszani, és melyiket próbálja megenni? Legvalószínűbb, hogy a mozdulatlan tárgyat, ez esetben az almát fogja a szájába tenni. És legvalószínűbb, hogy a mozgó tárgy kelti fel az érdeklődését, ebben az esetben a tárgy valójában egy élőlény, egy kiscsibe. Most ha a baba megpróbálja megenni a kiscsibét, az mit fog tenni? Elszalad, vagy megcsípi.

Most ha bemennek egy szobába, ahol a baba a gyerekágyban az almával játszik, és az élő kiscsibe fejét rágcsálja, mit fognak gondolni arról a babáról? Démon baba? Fogják hagyni azt a démon babát, hogy az önök kisbabájával játsszon? Valószínű nem. Tehát ha nincs rendben az, hogy egy kisbaba ártson egy állatnak, ráadásul, amikor nem tudják, hogy rosszat tesznek, miért válik ez jobban elfogadottá, ahogy felnövünk? Amikor tudjuk, hogy mi a különbség egy alma és egy kiscsibe között.

A kérdés az, elfogadhatónak tartjuk-e, hogy ártsunk egy állatnak? Járjunk utána. Ha most kimennének, és látnak valakit, hogy baseball ütőt emel egy kutya fejére, mit tennének? Cselekednének. A legkevesebb, hogy hívnák a rendőrséget, mert felismerik, hogy ez az állat jogának megsértése, hogy ártalomtól mentes legyen. Ez a jog mindannyiunknak megadatik születésünkkor. Minden állat ezen a bolygón, akár emlős, akár kétéltű, akár madár, hüllő, hal, rovar, mind földlakók vagyunk. Az emberi lények is, mind földlakók vagyunk. És mi a közös az összes földlakóban? Két dolog. Mind élni akarunk. Mind élni szeretnénk. Ez teremti meg az egyenlőséget mindannyiunkban. Mind élni akarunk. És a második dolog, hogy mind kerüljük a szenvedést. Ez a két dolog egyenlővé tesz minket. A legnagyobb szárazföldi állattól a Földön, az elefánttól, a legkisebbig, a rovarig, a hangyáig, és közöttük minden, a kutyától, a disznótól az emberi lényig mind élni szeretnénk. És mind kerüljük a fájdalmat.

Nos, ha most kimennének, és látnak valakit, hogy azt a baseball ütőt egy disznó fejére emeli, nem pontosan ugyanaz lenne az érzelmi reakciójuk? Persze! Mert a kérdés az önök számára, mi a különbség, mi a különbség a kettő között? Van különbség? Gondolhatják azt, hogy az egyik aranyosabb, mint a másik, de ez többet mond el önökről, mint bármit erről a két állatról.

És sok gyerek azt mondaná, „Hát, az orra másképp néz ki”. Mire én, „De mindkettőnek orra van a szaglásra”. Néhány gyerek azt mondja, „ennek patái vannak, annak meg mancsa”. Erre én, „mindegyiknek vannak lábai, hogy járjon és szaladjon”. Pár gyerek szerint, „Hát, az ő fülei felállnak, az övé meg lelógnak.” Mindkettőnek fülei vannak a hallásra. Mindkettőnek szemei vannak a látásra. Mindkettőnek szíve van, hogy dobogjon, és elméje, hogy gondolkodjon. És az ok, ami miatt mindkettőért akcióba lépnénk, hogy az azonosságot ismerjük fel közöttük, és nem a különbséget. Bármilyen különbség jelentéktelen. A hasonlóságok viszont szembeötlők. Tudjuk, hogy ők egyenlőek.

Mégis, minden alkalommal, amikor leülünk enni, létrehozzuk ezt az elválasztást, létrehozzuk ezt az egyenlőtlenséget. Épp úgy, ahogy tudtuk, hogy a két kör egyforma, a piros és a kék. De csak annyi kell, hogy valaki elmondjon önöknek egy sztorit.

És legfőképp felismerjük azt, hogy minden állatnak vannak érzései. Honnan tudjuk? Tényleg, honnan tudjuk? Honnan tudjuk egyáltalán, hogy az embereknek vannak érzéseik? Ezen érzések közül melyik a legfontosabb önöknek? A boldogság, igaz? Honnan tudják, ha valaki boldog? Ha azt mondom most önöknek, „ez életem legboldogabb pillanata”, elhinnék nekem? Remélem nem, ne sértődjenek meg. Hogyan fogják megmondani, ha valaki boldog? Mosolyognak, nevetnek, kiválaszthatok valakit ebben a szobában, aki nem beszéli az önök nyelvét, de meg tudják mondani, hogyan éreznek a kifejezéseikből, a hangokból, bár annak nem kell, hogy köze legyen a nyelvhez.

Mi a helyzet más állatokkal? Csóválják a farkukat, ugatnak, ugrándoznak, játszanak egymással. Megnyalnak. Tehát mindezek jelei annak, hogyan éreznek. De mi a helyzet a fájdalommal? Ha azt mondom önöknek, hogy épp most gyötör a jobb kezem, elhinnék nekem? Nem adtam semmi jelét. Bár lehet, hogy gyötör. Csak egyetlen ember van ebben a szobában, aki ténylegesen tudja, hogy gyötör. Én, persze. De ha megbotlok itt a lábamban, beütöm a fejem annak az asztalnak az oldalába, elkezd ömleni a vér a fejemből, és ordítok a földön, akkor elhinnék, hogy fájdalmaim vannak? Persze, mutatom a jeleit.

Itt van a teszt. Fogja a kezét, és a láng fölé tartja, mi történik? Megég, igaz, mi az ön reakciója? Visszahúzza és ordít. Fogja egy kutya mancsát, a láng fölé tartja, mi a reakciója? Ugyanaz, visszahúzza és ordít. Fogja egy disznó lábát, a láng fölé tartja. Ugyanaz a reakció. Fog egy kutyát, disznót, tehenet, csirkét, kecskét, kacsát, lovat, patkányt, egeret, bármilyen élő állatot, egy testrészét a láng fölé tartja, mindnek ugyanaz a reakciója.

Kiveszi a halat a vízből, mi a reakciójuk? Összevissza csapkodnak. Miért? Nem tudnak lélegezni. Akarják tudni, milyen érzés halként kint lenni a vízből? Kérjék meg a kedvesüket, hogy nyomja a fejüket a víz alá, és ne engedje el. Bár az nem igazán a kedvesük lesz, ha ezt megteszi. Ilyen érzés. Persze, hogy a halaknak vannak érzéseik. Ők nem zöldségek.

Ha fognak egy zöldséget, fognak egy növényt, fognak egy epret, a láng fölé tartják, mi történik? Elolvad. Nincs lába, hogy elfusson, nincs szája, hogy ordítson, orra, hogy szagoljon, szeme a látásra, füle a hallásra. Szíve, hogy dobogjon, agya, hogy gondolkodjon. Sok gyerek szívesen mondja előtted, „a növényeknek vannak érzéseik”. Nincs idegrendrendszerük. Nincs idegrendrendszerük. Idegrendszer nélkül nem tudnak fájdalmat és boldogságot érezni úgy, ahogy az állatok és emberek tudnak.

Tehát a kérdés, mikor tanultuk ezt meg? Mikor tanultuk ezt meg, hogy az állatoknak vannak érzéseik? Remélhetőleg nem ez az első nap, hogy ezt hallják, igaz? Amikor fiatalabbak voltunk, igaz? Hogyan tanulták meg? Talán volt egy kutyájuk vagy macskájuk. Vagy annyit kell tenniük, hogy kimennek, és csak megtapasztalnak bármilyen állatot. Ha elszaladnak ön elől, azt jelenti, félnek, ha odajönnek, talán van önnél ennivaló, vagy valami, és azt akarják. Tehát ezt megértjük a tapasztalatainkon át.

Valójában, gondoljanak a gyerekkorukban önöknek olvasott könyvekre, az énekekre, amiket hallgattak, és mi a helyzet a filmekkel. Gondoljanak a filmekre, amiket a gyerekeinknek mutatunk. Mi a közös ebben az összes filmben? Miről szólnak? (Állatokról.) Milyen állatokról? Tenyésztett állatokról. Még a halakat is tenyésztik. Van itt disznó, csirke, tehén és hal. Ez az összes állat, amit megeszünk. Mi a közös motívum ezekben a filmekben? Hogy ők rohannak, megmenekülnek. Egy állat se akar meghalni. Egy állat se akar vacsora lenni az ön tányérján. Szurkolunk ezekért az állatokért.

Ha veszed akár a legnagyobb disznóhúsevőt a világon, ő is szorít Wilburért. Senki se akarja azt látni, hogy a film végén Wilburból szalonnát csinálnak. Csibefutam. Most a csirkékért izgulunk. Garantálom, hogy ezrével vannak emberek, akik a Csibefutamot nézve azt gondolják, „csirkék, fussatok!” Miközben egy vödör KFC csirkeszárnyat esznek. Mert nem hozzák létre azt a kapcsolatot. Babe Hány gyerek, aki nézte a „Babe” filmet, beleszeretett, és aztán hazamennek, és tudtuk nélkül a szüleik Babe-bel etetik meg őket.

Tehát azt tanítjuk a gyerekeknek, hogy szeressék eme állatokat, de egyék is meg őket. És ez a legközelebbi, ameddig eljutnak, hogy a Mátrixban meglássák az ő valóságukat. És a sztorit, amit mondunk magunknak. És legtöbbször, sajnos, a legközelebbi, amihez jutunk, az rajzfilm alakjában van. Akár Pixar, akár Disney által. De ma kilépünk a Mátrixból.

Általában, amikor középiskolai osztályba megyek, bemutatom a „Hús, amit eszel” videót. Ha nem látták ezt a videót, és még húst, tejterméket, tojást, halat esznek, nézzék meg a meat.org honlapon, MEAT.org, és látják, milyen körülmények között élnek ezek az állatok. Most ezt nem fogom bemutatni önöknek, amikor levetítem felnőtteknek, egyszerűen elmennek, és nem jönnek vissza. Tehát most egy 3 perces videót fogok mutatni önöknek, újra ugyanazoktól, akik az első videót készítették, „Farm Sanctuary”. 3 perc. Ha nem akarják, nem kell nézniük, de ez az, ahonnan az USA-ban általunk elfogyasztott hús, tejtermék és tojás 90-95%-a származik. Ha tényleg gondot okoz megnézni, de nem okoz gondot megenni, akkor miért van ott a szétkapcsolás? De ez nem csak az állatjogról szól. Ez egészségügyi kérdés is, és ez az előadás második része, amiről a videó után beszélgetni fogunk. A kérdés: egészségesnek tűnnek-e ezek az állatok? Egészségesnek tűnnek-e a körülmények, amik között élnek? Mert ha az állatok nem tűnnek egészségesnek önöknek, miért akarnának egy beteg állatot bevinni a testükbe?

Még egy utolsó dolog, mielőtt lejátszom a videót, sokan mondják, „Mi a helyzet a tejjel? Úgy tűnik, nincs semmi ártalom a tej miatti tehéntartásban." Nézzék meg a tejelő tehenek első jelenetét ezen a videón, és láthatják, ahogy egy tehén ténylegesen ellik, és figyeljék meg, mi történik a borjával, és figyeljék meg az ő reakcióját.

Ennek nem kell így lennie.
[Farm Sanctuary videó]


Ha tudnék beszélni a nagyüzemi telepeken most bezárt és kizsákmányolt állatokhoz, azt mondanám, „Sajnálom, amit teszünk veletek, szeretném, ha nem így lenne, és megteszek mindent, amit tudok, hogy ezt megállítsam, és remélhetőleg képesek leszünk megállítani.” Tényleg nem túl sok jót tudsz mondani. Csak remélheted, hogy ezt meg lehet állítani, és remélheted, hogy az emberek fel fogják ismerni a kárt, amit okozunk, és más utat fognak választani. A hús, tej és tojás valódi állatoktól származik. Nem csak az élelmiszerboltból jönnek. És ezek az állatok élni szeretnének, és fájdalom, szenvedés és félelem nélkül akarnak élni. És a mai telepeken az emberek keze által ezek az állatok csak félelmet és fájdalmat ismernek, sose ismerik meg az emberi kedvességet, sose ismerik meg az irgalmat. És amikor az emberek megveszik ezeket a termékeket, tudtuk nélkül támogatják az ilyen kegyetlenséget és az ilyen szívtelenséget.

A dolgozóknak el kell veszíteniük a szívük egy részét, el kell veszíteniük, be kell csukniuk a szemüket tetteik bizonyos aspektusai előtt. El tudod képzelni, milyen lehet állatok torkát átvágni, naponta 8 órán át? Ez egy véres, erőszakos munka, és senkinek se kellene csinálni. Nem tudom, mit jelent az, hogy részt tudunk venni ilyen kegyetlenségben, anélkül, hogy figyelnénk rá, anélkül, hogy törődnénk vele, anélkül, hogy meg akarnánk változtatni. Az emberek azt akarják feltételezni, hogy az állatokkal humánusan fognak bánni, hogy vannak írott törvények a kegyetlenség megakadályozására. És általában meglepődve tudják meg, hogy nincsenek. Ha az emberek látnák, hogy mi történik, elszörnyednének. A legtöbb ember nem akarná támogatni az olyan kizsákmányolást, ami ma hétköznapossá vált a nagyüzemi telepeken.

A gyakori válasz erre, „Miért történik ez meg?” És van egy nagyon egyszerű magyarázat arra, hogy ez miért történik. Ha most kimennének, ha mennek a US1 főút mentén, mennek tovább, és mondjuk elérnek egy étteremhez, ami épp most nyílt, oké? Macskát és kutyát szolgálnak fel. Az a fő tétel az étlapon. Hányan lennének kint épp most, tüntetve? Garantálom, hogy mielőtt véget ér a nap, elérnék, hogy azt a helyet bezárják, így van? Továbbmennek az utcán néhány sarokkal, eljutnak egy steakhouse-hoz, nem látok senkit tiltakozni. Nem látom, hogy azt a helyet bezárnák. Miért? Mert megtanították nekünk, hogy ezt az állatot másképp lássuk, mint ezt az állatot.

És a veganizmus egyszerűen a látásmódjuk megváltoztatása. 

Ennyi. Mindössze erről szól. Csak megváltoztatják a látásmódjukat. Nem kell részt vennünk ebben. Nincs erre szükség.

Sokan azt fogják mondani, „Mi van, ha egyszerűen jobb körülményeket teremtünk”. Én azt mondom, nincs szükség egy állat megölésére. Nem kell állatokat ölnünk. Nem kell a tejüket innunk, nem kell a tojásukat ennünk. Egyszerűen nincs rá szükség. Az emberek humánus vágásról beszélnek. Hogyan vágsz le valamit humánusan? Ez olyan, hogy vakargatod a pocakjukat, tejet és sütit adsz nekik, és lecsapod a fejüket? Ha ezt tenném egyikükkel, azt mondaná-e mindenki, „Legalább humánusan halt meg”?

Nem hajthatsz végre semmilyen erőszakos dolgot humánusan. Mi lenne, ha humánusan kirabolnám önöket? Humánusan megerőszakolnám? Hogyan néz ki a humánus rablás? Odamegyek önhöz és azt mondom, „Tenne nekem egy szívességet? Ide kell jönnie, hozza a pénztárcáját, és tegye ide az asztalra. Hozza a hitelkártyáit, készpénzt, mindent, tegye ide az asztalra. Szépen kérem, tejszínhabbal.” Az humánus rablás lenne? Úgy reagálna-e mindenki, hogy „Hé, ha kirabolnak, azt akarom, hogy ő tegye. Nagyon kedvesen teszi.” Nem, persze. Senki se akarja, hogy kirabolják. Senki se akarja, hogy megöljék. Senki se akarja, hogy megerőszakolják. Nincs rá szükség.

Gondoljanak rá így. Önök közül hánynak nincs szőrmebundája? Tegyék fel a kezüket, ha nincs szőrmebundájuk. Igen, ahogy gondoltam. Miért? Miért nincs szőrmebundájuk? Mert kegyetlen és szükségtelen. Mert kegyetlen és szükségtelen. Mi lenne, ha azt mondanám önöknek, „Tudják, mit, fogunk néhány menyétet, szőrmebundáért tartjuk őket, tenyésztjük majd őket. De nagy helyet adunk nekik, ketrec nélkül, a szabadban, bio étrenden, fejedelmi módon fognak élni. Amíg meg nem öljük őket, persze. Pár hét, pár hónap múlva. Nem fognak a természetes életkorukig élni. De humánus bundát állítunk elő.” Ez elfogadható lenne? Mennének-e szőrmebundát venni? Nem, mert nincs rá szükség. Nincs szükség szőrmebundára. Különösen itt Floridában. De sehol sincs rá szükség. Nincs szükségük szőrmebundára, nem kell állatokat enniük, hogy életben maradjanak. Nincs rá szükség. Csak cukormáz bevonat valamin. „Humánus vágás”

Szóval nézzük meg, miben veszünk részt. Ez egy tojóketrec. Rendben? Szó szerint egy rekesz a mérete. Pont ilyen. Vesznek 4-6 tyúkot, és beleteszik egy ekkora ketrecbe. És leégetik a csőrüket. Miért? Mert ilyen körülmények között agresszívvá válnak. Igen, mintha én fognék mindenkit az első két sorban, odateszem önöket abba a sarokba, lezárom, és ott tartom önöket 48 órán át egyhuzamban, garantálom, hogy nem maradnak barátok olyan sokáig. Több helyet akarnak. Tehát megvonják tőlük azt a képességet, ami természetes a számukra, hogy kinyújtsák a szárnyukat, kapirgáljanak.

És hogyan oldja meg az iparág ezt a problémát? Ketrec nélküli, szabadon tartott, ez tényleg jól hangzik. Ki az ebben a szobában, aki nem akar szabadon élni, igaz? Ez egy ketrec nélküli telep Virginiában. Ez csak egy címke. Ez csak egy címke. Jobban érezzük magunkat amiatt, amiben részt veszünk, de az állatnak abszolút semmit nem jelent. A ketrec nélküli egyszerűen azt jelenti, hogy fognak 500 tyúkot, és berakják ebbe a szobába. Az iparág szerint ez ketrec nélküli. Kérdés: mi az önök definíciója a szabadságra? Ez megfelel annak?

Még a régi McDonalds farmon is, ami megragadt mindannyiunk agyában, még ha meg is találják azt a mágikus farmot – és sok szerencsét a kereséshez - még az sem számít. Mert a tojáságazatban született összes kakas kiscsibét kidobják. Szó szerint. Miért? Olyan pocsékolásnak tűnik. Miért dobnák ki a kakas kiscsibéket? Nem illenek bele a képbe. Semmilyen célt se szolgálnak az ágazat számára. Tehát ketrecbe zárjuk őket, csőrtelenítjük őket, még mindig ketrecbe zárjuk őket, bár ezt szabadságnak hívjuk, még mindig csőrteleníthetjük őket ilyen körülmények között, és kidobjuk az összes kakas kiscsibét, mindegy, hogy ketrec nélküli, szabadon tartott, vagy bio, mindezt azért, hogy megkaphassuk ezt.

Nos, akár tudhatnánk is, hogy ez micsoda. Mi egy tojás? Sokan azt gondolják, hogy egy kiscsibe. Nem kiscsibe. Mások azt gondolják, hogy magzat. Nem magzat. Nem magzat. Ami jó, nem ismerek senkit, aki eleve magzatot vagy embriót akarna enni. Tehát mi ez? Nos, ez egy meg nem termékenyített pete. Ez egyáltalán nem hangzik olyan rosszul. Jó. Havonta egyszer minden nő ebben a szobában... Nos, talán nem minden nő ebben a szobában... kibocsát egy meg nem termékenyített petét. Hogy nevezik? (Havibaj) Gratulálok! Tyúk havibajt esznek. Az a tyúk menstruációs ciklusának kibocsátása. Nem fogom megenni egy nő havibaját, miért egyem meg egy tyúkét. Nincs szükség rá, hogy bármilyen havibajt együnk bármilyen élőlénytől. Undorító, és a nevén kellene neveznünk. Úgy értem, mikor fiatalok voltunk, gyerekek, és a szüleink azt mondják, „Hé, akarsz tyúk havibaj rántottát reggelire?” Hm, hm, kihagynám.

Mint a méz. Mi a méz? Igen, az hányás. Felöklendezett hányadék. Önmaguknak hányják ki. Gyűjtik a nektárt, megemésztik, és kihányják. És ez önmaguknak van. Nem nekünk állítják elő. Méznek hívjuk, mert milyen épeszű ember akarna megvenni egy „méh hányás” nevű terméket? Odahányhatsz bármilyen termék mellé a szupermarketban, garantálom, hogy azt nem fogják eladni. Nem kell üzleti szakértőnek lenni, hogy erre rájöjjünk.

Jó, mi a helyzet a tejjel? Még az önök kaliforniai „boldog teheneit” is gépekre kötik rá. Ez így van. Mikor kezd el egy tehén tejet termelni? Vemhesség alatt, a vemhesség alatt kezd el tejet termelni, igaz? Sok iskolában jártam, és még középiskolai tanárok is mondják, „Aha! Ezt nem tudtam.” Azt gondoltam, az csak ez a mágikus, tejet termelő tehén volt. Oké? Minden emlős akkor termel tejet, amikor vemhes.

És hogyan lett vemhes? Tudják. Szeretnénk azt hinni, hogy volt ott egy kis szex, igaz? Legalább a szex élvezetét megkapták. De nincs szex a telepen. A gazda nem fog arra várni, hogy a tehén és a bika összejöjjenek, hangulatot teremteni, gyertyákat gyújtani, nem tesz fel Barry White-t. Ez egy üzlet. Ő vállalkozást vezet. És a vállalkozás nem az állatok jólétéről szól, hanem nyereség előállításáról. Tehát hogyan teszed vemhessé a tehenet? Bika nélkül? Mesterségesen megtermékenyítik őket. Mesterségesen megtermékenyíteni egy nőt a beleegyezése nélkül, ezt minek hívnák? (Nemi erőszak.) Nem mondom azt, hogy egy nő az egy tehén, de az erőszak erőszak. Csak nézzék meg a nemi erőszak definícióját. Erő használata a másik felett szexuális úton. Mi az önök definíciója a másikra? Csak nőkre vonatkozik? Mi a helyzet a férfiakkal? Mi a helyzet más lényekkel?

Nos, ő most vemhes. Megellik. Mi történik a kisbabájával? (Elveszik tőle.) A tehenészetben született összes bikaborjút, ha itt voltak az elején, a „Saving Billy”-n, a tehenészetben született összes bikaborjút azonnal elveszik az anyjuktól, a nyakuknál fogva egy ketrechez láncolják, megvonják tőlük az anyjuk tejét, hiányosan táplálják őket, hogy a test anémiássá, vashiányossá váljon. Sose fognak tudni megfordulni, sose fogják meglátni a nappal világosságát, minden pohár tej ezt az iparágat támogatja.

Vannak, aki azt mondják, a borjú a legkegyetlenebb ágazat, vagy a libamáj, ahol egy csövet nyomnak le a kacsa torkán. Legkegyetlenebb ágazat? Hogyan gondolhatsz így a fájdalomra, „Hát, itt elég rossz, de itt nem olyan rossz.” A fájdalom az fájdalom. A szenvedés az szenvedés. Ne osztályozd. Ez mind szenvedés ezeknek az állatoknak. Miért teszik ezt a bikaborjúkkal? Mint a kakas kiscsibékkel. Nem illenek a képbe. Nem termelnek tejet. Ha ön tejet iszik, annak az az egyetlen oka, hogy egy ketrechez láncolt borjú nem iszik.

Most mi a helyzet a nőstény borjakkal? Őket is elválasztják az anyjuktól. Miért? A nőstény borjút, aki felnőve olyan lesz, mint az anyja – aki a megtermékenyítés, ellés és tejadás állandó körforgásában él – miért veszik el őt is az anyjától? Így van. Mi akarjuk a tejet. Mit gondolnak, mit érez a tehén amiatt, hogy a kisbabáját elvonszolják tőle? Bármelyik szülő önök közt, hogyan érezne, ha elvonszolnák öntől a kisbabáját?

Az összes tej, akár bio, ami azt jelenti, nem tesznek bele hormonokat és rovarölőket, ez nem számít. Az összes tej stressz tej. Ez nem olyasmi, amit pasztőrözéssel kiszednek a tejből. Része annak. Mint ahogy része a húsnak. Része a sajtnak. Része annak, amit isznak. Az stressz.

Most biológiai értelemben, kinek termeli a tehén a tejet? Biológiai értelemben. A kicsinyének – a kisbabájának. Nem nekünk. Mint ahogy az ön anyja terhes volt önnel, kinek termelte a tejet? Önnek. Nem az apjának, a szomszédnak, a kutyának, vagy a macskának. Az önnek volt. Minden emlős a kicsinyének termeli a tejet. Honnan kapja ez az összes állat a tejét? (Az anyjától.) És mikor hagyják abba a tejfogyasztást?

Mi vagyunk az egyetlen faj ezen a bolygón, aki egy másik faj tejét fogyasztja, és aki csecsemőkor után folytatja a tejivást. Ha tényleg nem gondolják, hogy ez furcsa... Mint ahogy szokták mondani nekem, „Micsoda, nem eszel sajtot?” A sajt csak megromlott tej. „Nem eszel sajtot! Nem iszol tehéntejet! Ez szélsőséges! Ez őrültség!” Tényleg olyan szélsőséges? Nem fogyasztani egy másik állat tejét?

Ha úgy gondolják, hogy ez nem olyan szélsőséges, ha most behoznék egy terhes nőt a szobába, hányan akarnák az ő tejét inni? Nem akarják. Nem. Önök nem babák. Ez szélsőséges. Nos, ha a tehén teje a borjúnak van szánva, ha a tehén teje biológiailag a borjúért van, miért kellene az embereknek azt meginni? Nem kell. A tehéntejre nincs nagyobb szükség, mint arra, hogy kutyatejet, csimpánztejet, disznótejet, vagy elefánttejet igyunk. Az egyetlen tej, amire szüksége volt, az az anyjától volt, csecsemő korában. Ön már nem csecsemő. Nem tehén. Nem borjú.

Mi van, ha azt mondom önöknek, hogy bemennek a Publix, Whole Foods, Wing Dixie boltokba, talán Wing Dixie valószínűbb, és nem tehéntejre bukkannak, hanem csimpánztejre. Ezért mondtam a Wing Dixie-t. Nincs sértődés. Csak nem tudom kiismerni őket. Nem tudom, talán Whole Foods. Tehát csimpánztejre, rendben? Hányan vennék meg? Valószínű nem, ugye, az undorító. Miért lenne undorító fogyasztani az egyik állat tejét, de nem undorító fogyasztani egy másik állat tejét? Valójában, ha ön tehéntejet iszik és talál csimpánztejet, azt mondom, váltson. Több értelme van. Miért ne lenne több értelme csimpánztejet inni? Ha elfogyasztja bármilyen állat tejét, nem akarná-e olyan állat tejét fogyasztani, amelynek a DNS-e 98%-ban azonos velünk, 99%-ban? Nem ez tűnik a logikus következtetésnek? Én téged választalak. Ez lenne a logikus következtetés.

Mi a helyzet a kutyájával, ha a kutyája épp vemhes, és azt mondom, „én pasztörizálom a kutyája tejét”, meg akarná inni? „Ez undorító és abszurd.” Undorító és abszurd. Bár nem jobban, mint tehéntejet inni. Valójában, ha van kutyája, több értelme van kutyatejet inni, mint tehéntejet. Miért? Nos, hánynak van önök közül nagy kutyája? Mennyit nyom az ön kutyája? (50 kilót.) 50. Ejha, milyen kutyafajta? Milyen kutyafajta? (Amerikai bulldog.) Tessék. 50 kiló. Az egész közel van az emberi testsúlyhoz, igaz? 50 kiló. Ennek úgy tűnik van értelme.

Ez az állat 900 kilót nyom. Miért tegyünk egy 900 kilós állatnak szánt terméket ebbe? És a baba se tudja, hogy miért. Rendben. Egy baba születéskor átlag 3-3,5 kiló. Nem tudom, hova kellene ezzel mutatnom. Mint egy varázspálca. Íme. Egy borjú születésekor 40 kilós. Születésekor 40 kiló. A baba 3 kiló. A borjú 40 kiló. A borjú több mint 2 mázsásra megnő egy évnél hamarabb, 9 hónap alatt. Közel 2 mázsa kevesebb mint egy év alatt. Mitől nőnek olyan nagyra, olyan gyorsan? A tejtől.

De persze, ha nem kapják meg a tejet, és ha az nem bio, akkor mit kapnak? Hormonokat. Szteroidokat kapnak. Ez megint olyasmi, amit nem pasztörizálsz ki a tejből. És ilyen körülmények közt hogy tartod egészségesen az állatokat? Telenyomod őket antibiotikumokkal. Az USA-ban gyártott antibotikumok 70%-át tenyésztett állatoknak adják. Ez nem jó. Ez nem jó. Elgondolkodtak azon, miért hal meg olyan sok ember a kórházakban? Kapnak valamilyen fertőzést, szedik ezeket az antibiotikumokat, és azok már nem működnek.

Tehát hogyan igazoljuk, hogyan igazoljuk, hogy belenyomunk egy 900 kilós állatnak szánt terméket - 900 kilósra nőnek két év alatt - ebbe? Nos, a sztori. Megint a sztori igazolja a tettet. Mondd el elégszer, és meggyőzöd magad arról, hogy az az igazság.

Minden sztorinak van szerzője. Ki a szerzője ennek a sztorinak? (A tejipar.) Helyes. És mi a tejipar végső célja? Miért lenne a tejipar egy szent vállalkozás? Ha azt mondom önöknek, „Cigaretta, jót tesz a testnek!” Talán azt mondják majd, hogy a cigaretta gyártónak dolgozok, igaz? Egyikünk se hinné el azt. Miért higgyük el ezt?

És ha elhiszik, hogy a tej jót tesz a testnek, akkor miért laktóz érzékeny az emberi populáció 75%-a? Ez azt jelenti, hogy minden 4 emberből 3 ezen a bolygón, amikor tejet iszik, valamelyik következő tünettől szenved: hasmenés, gyomorfájás, gázképződés, puffadás, fülfertőzés, túlzott nyálka. És ez normális. Ha e tünetek bármelyikétől szenvednek, hagyják abba a tehéntej ivást. A testük próbál beszélni önökhöz, azt mondja: „Nézd! Nem tudom tovább csinálni. Hagyd abba!” Hallgassanak a testükre. A testük tudja legjobban.

A tejipar persze elő fog állni egy új termékkel, hogy hívják, laktát? Csak beleteszik az enzimet. A legtöbb ember azért laktóz érzékeny, mert az összes emlősnek - és az emberi lények emlősök - van egy laktáz nevű enzimje. Tegyünk ide egy „á” betűt. Az az enzim bontja le a laktóz nevű cukrot. Ahogy felnövünk, elveszítjük azt az enzimet, ezért normális laktóz érzékenynek lenni. De a tejipar persze elkezdi belenyomni az enzimet. Az nem normális. Az nem természetes. És megint, az ellen tesznek, amit a testük mond. A tejipar azt mondja, „Hallgasson ránk, mi jobban tudjuk, mint az ön teste.” Nem tudják. Az ön teste tudja legjobban. Ön önmaga legjobb orvosa.

De biztos jó a gyerekeknek, így van? Mert ahány iskolában csak voltam, általános és középiskolában, mindben kínálnak egy terméket. Mi az a termék? (Tej.) Csecsemők és gyerekek közt mi az élelmiszer allergia első számú oka? Megpróbálja valaki kitalálni? (Tehéntej.) Ne, a francba. Jól van. Jól van. Tehát ha a bolygón a legtöbb ember nem tudja a tejet emészteni, és a legtöbb ember, a legtöbb gyerek és csecsemő allergiás, a tejtől, tehéntejtől, nem a földimogyorótól, hanem tehéntejtől.

Miért is isszuk ezt? Mit mondtak nekünk? „Igyál tejet, erősek lesznek a csontjaid.” Jót tesz a testnek. Mi tesz jót a testnek? A kálcium tesz jót a testnek. A kérdés az, „ez-e a kálcium legjob forrása?” Járjunk utána. A legtöbb tejet fogyasztó országok. Mely országok fogyasztják a legtöbb tejet? (USA) Megyek osztályokba, és gyerekek szokták mondani, hogy „Florida”. Jó. Norvégia is ezen a listán lenne.

Mi a csontritkulás? A csont sűrűségének elvesztése, szó szerint gyenge csontok. Emlékeznek, mit mondtak nekünk? „Igyál tehéntejet, erősek lesznek a csontjaid.” Mely országokban a leggyakoribb a csontritkulás? (USA, Anglia, Svédország, Finnország, Norvégia.)

Jól van, nos, ez vagy véletlen egybeesés, vagy van mögötte valami. Az a valami mögötte ez: bármilyen állati eredetű termékben van állati fehérje. Ez logikus, állati termék – állati fehérje. Nos, az az állati fehérje, a fehérje az aminosavak, a fehérje építőkövei. Azokban az aminosavakban, amelyek jók, sajnos azonban sok bennük a kén. Tehát akarod az aminosavakat, de a probléma az állati fehérjével, hogy azokban az aminosavakban sok a kén. Amikor azt beviszik a testükbe, a testük savassá válik. Savassá teszik a testüket, és a test nem szeret savas lenni. Lúgos szeret lenni, igaz? A pH egyensúly a kívántnál lejjebb megy. Hogyan kompenzálja ezt a teste? Nos, semlegesíteniük kell a savasságot. Tehát mit tesznek? Kezdik kibocsátani a kálciumot a csontokból. Tehát minél több tejet isznak, e statisztikák szerint, annál gyengébbé válhat a csontjuk. Minél több állati fehérjét esznek, annál gyengébbé válhat a csontjuk.

Valójában, ha megnézik az afrikai vagy ázsiai országokat, ők nem szenvednek a nagyon gyakori csontritkulástól. Nem isznak sok tehéntejet sem, ha egyáltalán isznak. És nem esznek olyan sok állati fehérjét sem.

Most a gyerekek azt mondják, „Igen, de várj egy pillanatot, mit tegyek a müzlimre?” Probléma megoldva. (Hamarabb meghalnak, mint esélye lenne diagnosztizálni őket, ez a gond.) Igen, mert ez az információ nem publikus. Úgy értem, publikus, de nem tanítják az embereknek. És alapvetően ez az alternatív nézőpont. És végezhetnek saját kutatást, kideríthetik, hogy amit mondok, igaz-e vagy nem.

De úgy értem, használhatják ezeket az alternatív tejeket. Sokan azt mondják, „Hamis hús, hamis tej!” Ezek nem hamisak, igaziak. Igazi termékek, és növényekből származnak. Van szójatej, mandulatej, rizstej, kókusztej, zabtej. Készíthetnek kendertejet, sok benne a fehérje. Tehát ezek mind alternatívák, amiket megtehetnek.

Tudom, hogy mind hallottak az íz tesztről. Végezzünk el egy egészség tesztet. Tehát itt van a tej, ami egy állattól származik. És itt van egy tej, ami egy növénytől, a szójától származik. 150 milligramm kálcium van fél pohár tehéntejben. Mit gondolnak, mennyi van a szójatejükben? Ugyanannyi. 150. Pontosan ugyanannyi fél pohárban. Tehát mi a különbség? Nos, ez állattól származik, és ismétlem, az állati fehérje kálciumot vonhat ki a csontokból, és minden állati termék, hús, tejtermék, tojás, hal, koleszterinben gazdag. Van benne koleszterin. És a testük természetesen készít koleszterint. Nem kell több koleszterint juttatniuk a testükbe. Tehát ebben van koleszterin, ebben nincs. Egyetlen növényi termékben sincs semmilyen koleszterin. És minden növényi termékben, mindenben, amit itt fent látnak, mindenben, amit ott látnak az asztalon, gyümölcsök, zöldségek, rizs, babfélék, van bennük rost, van rost. Tehát növényekben van rost, nincs koleszterin. Állati termékekben nincs rost, és sok a koleszterin.

Tehát újra, csináljunk egy egészség tesztet. Sok koleszterin, nincs rost. Sok rost, nincs koleszterin. Mit gondolnak, melyik a biztonságosabb választás? Ezt megbeszéltük.

De nem kell ezt tenniük. Az emberi lényeknek vizen kívül nem igazán kell inniuk semmi mást. Összesen ez az, amit innunk kellene. És ihatnak narancslevet vagy almalevet. De csak vízre van szükségünk, és ismétlem, ez a müzlihez van.

De megkaphatják az összes kálciumot növényekből. Csak gondoljanak bele, mi a legnagyobb és legerősebb szárazföldi állat a Földön? Az elefánt. Közel 5 tonnát nyom. Tudják, miből áll az étrendje? Ennyi! Nem tudom, eszik-e spenótot, de növények azok, növények. Azt fogják mondani az elefántnak, hogy a csontjai kicsit gyengének tűnnek? Tehéntejet kell innia? Minden kálciumodat ebből kapod.

Most sokan mondják nekem, „Á, de tudod mit, értem, ember, szeretem a sajtot, nem tudom feladni a sajtot. Erre ezt mondom: ha fel akarnak adni bármilyen terméket, adják fel a tejterméket. A tejtermékek a legrosszabbak. A valaha elsütött legnagyobb trükk az emberek meggyőzése volt, hogy tejet kell inniuk. A tejtermékek a legrosszabbak. Az állatok iránti kegyetlenség tekintetében, hosszabb ideig szenvednek, és teljesen természetellenes és egészségtelen. Egészségtelen.

És oka van annak, miért szeretik az emberek a sajtot és tejet: arra van szánva, hogy függővé tegyen. Csak gondoljanak bele, nehéz lehet, én nem emlékszem, de amikor fiatalabbak voltunk, legvalószínűbb, hogy anyánk szoptatott minket, igaz? A tejével. Arra van szánva, hogy függővé tegyen. A gyereknek többet kell akarnia. Miért? Mert ez a legnagyobb növekedési roham az életükben. Ez a valaha volt legnagyobb növekedési rohama, mikor kisbaba volt, és az anyja tejét itta. Ugyanez igaz minden állatra. És ahogy növünk, a szüleink, az állati szülők is, leszoktatják róla a gyerekeiket. Tehát arra van, hogy kívánd. Kívánnod kell, és aztán leszoktatnak róla.

Árulnak egy terméket, és az függőséget okoz. Függőséget okoz. Van benne egy casomorphin nevű vegyület. Mikor megemésztik, az a vegyület kiszabadul. A casomorphin morfin. Elkábít. Többet akarnak miatta. Az agyuk ezért azt gondolja, „Egyél többet, többet”, a testük pedig azt mondja, „Nem tudok, nem tudom jól megemészteni”. Tehát önök függők. És a gyógyulás első lépése ennek elismerése.

Az USA-ban a betegségek 68%-a étrenddel kapcsolatos. Ez kormány statisztika. Ez azt jelenti, hogy főleg, amikor középiskolai osztály előtt beszélek, ahol a közönségem 99%-a húst, tejterméket és tojást eszik, ha nem változtatnak az étrendi döntéseiken, önök a statisztika részévé válhatnak. Mi az? Minden 5 emberből 3. Ez kormány statisztika.

Tény, hogy az egyik fő halálok az USA-ban. Mi a 3 fő ok? Rák, szívbetegség, agyvérzés. A diabétesz a 6. Minden 40 másodpercben valaki agyvérzést kap az USA-ban. És ezt az Amerikai Agyvérzés Egyesület mondja. Az Amerikai Szív Egyesület azt mondja, hogy minden 24 másodpercben valaki szívrohamot kap az USA-ban. A Rákkutatási Intézet pedig azt mondja, hogy minden nap 3400 embert diagnosztizálnak rákkal az USA-ban. 3400 embert minden nap. Új embert.

Ebben a szobában hányan ismernek valakit, vagy ismertek valakit, akinek rákja van vagy volt? Tegyék fel a kezüket! Nézzenek körül! Nem találják ezt kicsit zavarónak? Talán tovább élünk, de olyan betegségekkel élünk tovább, amik azelőtt nem voltak. Amik gyakoribbak, mint bármikor. Valójában olvasom, hogy azt írják, a mai gyerekek, a mai fiatal nemzedék fiatalabb korban fog meghalni, mint a szüleik. Azt jelenti, hogy ha önök 75 évig élnek, ők meghalhatnak 70 évesen. És egyszerűen lefelé megyünk. Hogy lehet ez?

Valójában, a 68% a képen jobbról vagy balról jön? (Jobbról.) Hallottak önök bárkiről, aki szívrohamot kapott, mert túl sok gyümölcsöt vagy zöldséget evett? Nem. Az egészséges étrend kulcsa az ételek és a színek választéka. Mekkora választékot látnak, tényleg?

Miért, miért okozza ez a legtöbb halált és betegséget? Mert annak ellenére, amit mondanak nekünk, amit tanítanak nekünk, egyáltalán nem mindenevőnek nézünk ki, biológiai értelemben. Egyáltalán nem húsevőnek nézünk ki. Biológiai értelemben ugyanúgy nézünk ki, mint egy másik anyától való testvérünk. Úgy nézünk ki, mint a gorillák, mint a főemlősök. Úgy nézünk ki, mint a lovak, tehenek, zsiráfok, elefántok, zebrák. Hogyan úgy?

A fogaink. Bár nem az én fogaim. Szemfogak. Tetszik, amikor azt mondják, „Mi van a szemfogainkkal?” Tényleg azt gondolják, hogy azok nagyon élesek? Ha éles szemfogaink vannak, mint a macskánknak és kutyánknak, ha tényleg azt gondolják, hogy éles szemfoguk van, nézzék meg a macskájukat vagy kutyájukat. Használnánk-e kést és villát, ha ilyenjeink lennének, igaz? Több fogunk van. Miért? Rágjuk az ételünket! Ma este, amikor etetik a macskájukat vagy kutyájukat, nézzék meg, mit csinálnak. Korlátozott rágás, főleg nyelés. A mi állkapcsunk így jár. Megőröljük az ételünket. az ő állkapcsuk szélesre nyílik.

Valójában, ha tudni akarják, hogy néz ki a humánus mészárlás, íme. Nézzék meg az állatok birodalmát. A leggyorsabb szárazföldi állat a gepárd. 110 km/órával megy. Egy tigris olyan 60-65 km/órával tud menni, azt hiszem, elég gyors. Aztán ott van az őz, az antilop, a gazella, nem olyan gyorsak. Tehát vannak a húsevők, tigris, gepárd, jaguár, és aztán ott van az őz, az antilop, a gazella. Tehát növényevők, húsevők. Most a húsevők gyorsabbak. De mi itt a különbség? A jobb oldalon, azt hiszem, önöknek a bal oldalon van. A húsevők az atlétika összes csillagai. Gyors vágta, kifulladás. Nincs bennük nagy kitartás. Bal oldalon, vagy újra, önöknek a jobb oldalon, ezek lennének a növényevők, amik nem olyan gyorsak, de kitartóbbak. Ők inkább a tájfutók.

Tehát azt szeretnénk feltételezni, vagy talán nem szeretnénk feltételezni, de a józan ész azt diktálja, hogy a gyorsabb állat mindig elkapja az áldozatát. De nem ez a helyzet. Nem ez a helyzet. Mert itt van önöknek a sprinter a tájfutóval szemben. Vagyis ez azt jelenti, hogy a tigris csak a vadászatok 20%-ában jár sikerrel. Azt jelenti, hogy 10 őzből 8 megmenekül a mészárlástól. Tehát milyen őzet fog tudni a tigris elkapni? A beteget, a gyengét, a sérültet, az eltévedtet, az időst, a fiatalt. Ez az állat kigyomlálja a gyengét. Mi semmi ilyesmit nem csinálunk.

Valójában, ha a helyünk a tápláléklánc csúcsán lenne, nem gondolják, hogy lennének karmaink a hús tépésére? Ha behozok egy disznót a szobába, és arra kérem önöket, hogy a karmaikkal öljék meg, a sertés talán bármi másnál jobban élvezné a dolgot.

És talán ez a legfontosabb. A beleik, és Szimba lesz a képviselőm. Vékonybél, vastagbél, végbélként is ismert. Vékony, vastag. Most együtt a beleik, vékony és vastag, a testük hosszának 10-szeresét adják ki. A testüknek, ami a szájuktól a végbélnyílásukig tart, ami kb. 1 méter. Szorozzák ezt be tízzel, és 10 méternyi bél van a hasukban. Attól a faltól azon az ajtón át. 10 méternyi bél a hasukban. Húsevők, mindenevők, a test hosszának 3-6-szorosa. Tehát mondjuk Szimbáé valahol 5-6 méter körül lenne. 10 méter, 5 méter.

Melyiknek az étele jut át gyorsabban? Szimbáé, ami jó. Mert hívhatják ezt szalonnának, amennyire csak akarják, de amint az a testükben van, az többet nem szalonna. Az lebomló hús. Baktériumok, és felhalmozódnak. És mellékesen, nekik tízszer annyi a sósavuk, hogy azt lebontsák. Tehát nálunk még a pH egyensúly és az enzimek is hiányoznak, hogy azt jól lebontsuk. Tehát mi történik? Elzáródott artériákhoz vezet. Ami szívbetegséghez vezet, szívrohamhoz, agyvérzéshez, cukorbajhoz, magas vérnyomáshoz, magas koleszterinszinthez és elhízáshoz.

Hallottak valaha magas vérnyomástól szenvedő tigrisről? Magas koleszterinszinttől? Agyvérzéstől? Elhízástól? Tudják, ezek az állatok miért nem szenvednek ezektől a betegségektől? Mert azt eszik, ami az anatómiájuk szerint természetes. Ami az étrendet illeti, mi vagyunk a legostobább faj a bolygón.

Mi a közös ebben a két dologban? (Higany.) Higany. Valójában figyelmeztető jelzés van a halon. Nem tudom, látták-e valaha. Tudják, mi áll rajta? Bizonyos emberek ne fogyasszák. Férfiak vagy nők? Terhes nők, így van. Remélhetőleg nincs terhes férfi. „Terhes, szoptató nők, vagy akik teherbe eshetnek, és fiatal gyerekek ne fogyasszanak halat, köztük tonhalat se, mert a tengerben szinte minden hal tartalmaz bizonyos mennyiségű higanyt, rákot, születési és reproduktív rendellenességeket okozó vegyületet.”

Mit mond a kormány, mi mást ne fogyasszanak terhes nők? Alkoholt, cigarettát és drogokat. Tehát a kormány lényegében azt mondja, „Hé, nézd, ha teherbe esésen gondolkodsz, tedd félre egy kicsit a drogokat, és hagyd abba a halevést.” Ha ekkora kárt okozhat egy nőnek, miért akarná bárki elfogyasztani? És tényleg mondanom kell-e ezen a ponton, hozzá akar-e nyúlni bármelyikünk bármilyen, tengerből származó ételhez?

Csak be kell kapcsolniuk a híreket. Kinyitják az újságot, mit látnak? Olajömlést. Miért akarnák bejuttatni ezt...? És ez így működik. Vesznek most egy kis halat a Mexikói-öbölben. Nagyon apró, kis halat. Az a kis hal elkerülhetetlenül le fog nyelni valamennyi olajat. El fog úszni távolabbra. Mérföldekre vannak az ömléstől. Aztán megeszi őket egy nagyobb hal. És most az a nagyobb hal szennyezett, és még messzebbre el fog úszni. És azt a nagyobb halat meg fogja enni egy még nagyobb hal. Most olajjal szennyezett az a még nagyobb hal. Aztán kifogjuk azt a még nagyobb halat, és megesszük. A sütés-főzés nem fogja eltávolítani az olajat, mert az a hús részévé válik.

De mégis, miért esszük meg? Miért esszük meg ennek az állatnak a húsát? Azt mondták nekünk, hogy „húst kell enned, hogy... fehérjéhez juss.” Fehérjéhez, igaz? Hány gramm fehérjét kellene ennünk? Tudja-e bárki? Naponta hány grammot? Az Egészségügyi Világszervezet szerint az 40-50 lenne. Nagyjából. 40 lenne az átlagos felnőtt nőnek, 50 az átlagos felnőtt férfinak. De furcsa, ezt nem mondjuk el a gyerekeknek. Ezt magam is csak nemrég tudtam meg. Leélve az egész életemet, sose izgatott igazán, hogy utánajárjak. És soha senkit se érdekelt, hogy elmondja. Mintha azt mondanánk, „Itt vannak az autó kulcsai, szedj össze pár dolgot nekem, hozd el az élelmiszeremet.” De nem tanítottalak meg az autóvezetésre. Tanítjuk a gyerekeknek, hogy „Ezt meg kell enned”, de nem tanítjuk, hogy hogyan, vagy mennyit.

Most hadd mutassam meg, milyen könnyű fehérjéhez jutni. Főleg itt, az USA-ban. A standard amerikai étrendjük reggelire, megkapják a szalonnájukat, megkapják a tehéntejüket, és megkapják a tyúk havibajukat. Hány szelet szalonnát akarnak? Tudom, lehet, hogy most nem esznek szalonnát, de hány szelet szalonnára emlékeznek gyerekként, talán? Talán 2, jó? Minden szelet 5 gramm. 2 x 5. Hány tojást akarnak? 2? Tojásonként 6 gramm. Tehát hol tartunk? 10 + 12 az 22. Hány pohár tejet? Egy pohárral. Minden pohárban 8 gramm van. Tehát hol tartunk? 30. Még be se fejeztük a reggelit, ebben nincs benne a pirítós a vajjal, amit esetleg rátesz. Tehát még be se fejezte a reggelit, és már majdnem a határnál van. Az átlag amerikainak nem kell aggódnia amiatt, hogy elég fehérjéhez jusson, a túl sok fehérje miatt kell aggódnia. Ezért az USA-ban a leggyakoribb az elhízás az egész világon.

És mindig azt mondják nekem, „Jézusom. Micsoda? Te nem eszel húst? Honnan kapod a fehérjédet?” Mintha hirtelen, „Szent ég, hirtelen most nyilallt belém, hogy fehérje nélkül élek az utóbbi 8 évben. Menjünk a McDonalds-ba, vegyünk egy Big Mac-et!” Mintha épp összeesnék, vagy ilyesmi. Vagy elájulnék. Hallottak valaha valakiről az USA-ban, aki fehérjehiányban szenved, és kórházba kerül? Nem hallani ilyenről.

Furcsa, még gyerekekkel is, az egyik gyerek azt mondja, „Próbáltam egy napra vegán lenni, és tényleg megbetegedtem.” Tessék? Mintha az emberek ismernének valakit, aki vegán, és beteg. Tényleg? Én százszámra ismerek húsevőket, akik betegek. Igen, lehetsz egészségtelen vegán. Azt mondom, nem számít, hogy húst eszel, tejterméket és halat, vagy növényi alapú étrenden élsz, tudnod kellene, mit viszel be a testedbe. Tudnod kellene, hány gramm fehérjéhez jutsz, a vas, a kálcium mennyiséget, amit beviszel.

Mellesleg, az emberek mondják az omega-3-t a halból. Azt megkaphatják a magokból, a diófélékből. Megkaphatják más dolgokból. A lenmag egy nagyon jó példa. Gondoljanak bele ebbe: ezek a legnagyobb és legerősebb szárazföldi állatok a Földön. Miből áll az étrendjük? Növényekből! Önök jó társaságban vannak, ha csak növényeket esznek.

És ami olyan ironikus ebben, hogy a legnagyobb és legerősebb szárazföldi állatok nemcsak tisztán növényi alapú étrenden élnek, ők élnek a legtovább is. Ez az állat 70 évig élhet. Ők kb. 50-60 évig élhetnek, a gorilla kb. 50 évig a vadonban. És az étrendjük semmi másból nem áll, csak növényekből. És azt fogják mondani, hogy bármelyiknek fehérjehiánya van? Ennek az állatnak a felső teste 10x olyan erős, mint egy átlag felnőtt férfié. És honnan szerzi az összes fehérjéjét? Ebből. Az étrendje gyökerekből, szárakból, bambuszból és banánból áll. Ebből kapja az összes kálciumot, az összes vasat, az összes vitamint, az összes ásványi anyagot, az aminosavakat. Mindent megkapnak. Mindent.

Itt az új élelmiszer piramis. Két dolog van. A testük olyan, mint egy gép. Úgy gondoljanak a testükre, mint egy gépre. A megfelelő üzemanyagot kell beletenniük, hogy az jól működjön. Ha nem a megfelelő üzemanyagot teszik bele, nem fog működni. És ha nem olyan jó minőségű üzemanyagot juttatnak bele, mint a többi, az szívbetegséghez fog vezetni, rákhoz, agyvérzéshez, cukorbajhoz, elhízáshoz, magas vérnyomáshoz és koleszterinszinthez.

Mintha vennének egy Porschét, és megtankolják dízellel, mi történik? Elb...ták az autójukat, igaz? És garantálom, hogy mit fognak mondani az emberek, amikor elmondja, hogy „ma dízelt tettem az autómba”. Tudják, mit fognak mondani? Garantálom, hogy azt mondják, „Mi a f.sz van veled?” Ne sértődjenek meg. Mikor valaki hamburgert tesz a szájába, senki se mondja, „Mi a f.sz van, hagyd abba! Stop!” Mindent megkapnak.

Tudom, hogy azt mondtam, tekintsék gépnek a testüket, most tekintsék háznak a testüket. Szeretem a hasonlatokat. Tekintsék háznak a testüket. Egy ház építését az alapokkal kell kezdeni, nem kezdhetik a tetővel. Itt az alap. Ez az alap. Ez az, ahol minden kezdődik. A gyümölcsök és zöldségek. Az egészséges étrend kulcsa az ételek és a színek választéka. Ebből mindent megkapnak. Aztán felépítik a falakat a pillangósokkal, a babfélékkel. Aztán megkapják a teljes gabonaféléket, a búzát, tésztát, spagettit, rizst, kenyeret, és fent a tetőt, megkapják a dióféléket és magvakat. Mindent megkaphatnak ebből, mindent. Az összes vitamint, A, B, C. D vitamint a Naptól. Megkapnak minden kálciumot, vasat, omega 3-t, fehérjét és aminosavat. Mindent ebből, mindent.

Nos, tudom, hogy én egy sovány, fehér, szemüveges pasi vagyok, és azt mondom, elég fehérjét kapnak, de ezek a srácok nem soványak. Csak egyikük fehér. Ahogy láthatják, ezeknek a fiúknak az étrendjében nincs hús, tejtermék, tojás, vagy hal. Lehet némi változatosság. Tony Gonzalez, ő lehet, hogy eszik halat. Ne kérjék tőlem számon. De tudom, hogy Prince Fielder, aki a 2009-es home run derby királya, nála nincs hús, nincs tejtermék, nincs tojás, nincs hal. Mac Danzig, aki az Ultimate Fighter-ben küzd, az első évszak bajnoka, UFC harcos – nincs hús, nincs tejtermék, nincs tojás, nincs hal. Tehát még kitűnhetnek a sportjukban. Még szerezhetnek izomtömeget növényi alapú étrenddel. Ismét, csak emlékezzenek a gorillára.

Szóval, mit esznek ők? Tejtermék helyett mindent, amit egy hús-, tejtermék-, és tojásevő eszik, én is eszem, csak az növényi alakban jön. Nem jár kegyetlenséggel, nincs benne koleszterin, és sok a rost. És ezek mind a feldolgozott ételek. Ez az átmeneti étel. Ez az, ahová mész, amikor a húsevésből jössz, és megteszed ezt a váltást. Baromfi helyett. Marhahús helyett. Kerti burger, vega burger. Itt, amit fent látnak, ez az egyik legjobb termék a piacon. Ismét, nem a legegészségesebb étel a világon, de biztosan jobb, mint az önök húsa. Úgy hívják, hogy Riblets. Azt akarom, hogy próbálják ki. Ha nem próbálták ezt ki, menjenek a Publix, Whole Foods boltokba, és mindezeket az ételeket vegyék meg ott. Tényleg elképesztő. Ha kipróbálják a családjukon, mondják nekik, hogy ez hús, szeretném látni, mit válaszolnak. Tényleg jó holmi.

És jusson eszükbe, hogy minden hús, tejtermék és tojás áru átmegy egy folyamaton. Nem jönnek létre csak úgy varázsütésre. Ez esetben a folyamat része gyilkolás, sütés-főzés, pasztörizálás, hűtés, fagyasztás, és nem felejthetjük el az igen fontos fűszerezést. Emlékszem gyerekként, a McDonald's-ba mentünk, és nem csak egy szelet húst kaptam. A szelet húsra tettek zöldségeket és fűszereket, grillezték, sütötték, aztán járt hozzá zsemle, saláta, paradicsom, ketchup, mustár és hagyma. És savanyú uborka. Miből vannak ezek mind? Növényekből. Fűszereket és ízesítőket teszünk a húsra, hogy finomabbá tegyük - valójában mi lenne a hús a növények nélkül? Csak egy halott állat lenne. Egy tetem lenne a tányérjukon. Nem különbözne egy elgázolt állattól.

Tehát a mai nap jelszava „vegán”. A vegán az, aki úgy dönt, hogy nem eszik húst, tejterméket, tojást és halat.


És ismét, hogy lenne ez túlzás? Hogy lenne túlzás nem meginni bármely más faj tejét? Hogy lenne túlzás nem enni tyúk havibajt? Hogy lenne túlzás nem résztvenni egy rendszerben, ami feleslegesen állatokat gyilkol?

Sok gyerek mindezek után még mindig azt mondja, „Mit egyek vegánként?” Nos, ez az összes termék vegán. Nincs hús, nincs tejtermék, nincs tojás. De ez mind silány. Ez egészségtelen. Ez a silány kajás vegán. Most a gyerekek mind izgatottá válnak és azt mondják, „Rendben, vegán leszek!” És csak a jó ég tudja, mit mondanak a szüleiknek. Ha az étrendjükben nincs más, csak Oreos, Skittles, Airheads, Fritos, Sour Patch Kids, és Big League Chew, meg fognak halni. Ez nem egészséges. Nem tudom, hogy ezt hallják-e a gyerekek. „Én élni fogok.”

Egészségesebb vonalon, önöknek van tojásrántottájuk, nekem van tofurántottám. Palacsinta. Nem kell tehéntejet használniuk, használjanak szójatejet, zabtejet, rizstejet, mandulatejet, kókusztejet, kendertejet. Gyümölcsök és zöldségek. Spagetti. Tészta. Sült bab. Még vegán tejföl is van, guacamole, avokádóból készítik. Szójasajt. Rizssajt. Még ez a mágikus sajtjuk is van, egy pillanat, és arról lesz szó. Vega burger. Vega dog. Minitorták, tojáshelyettesítő van bennük. Azt hiszem, itt vettem őket. Tehát a tojást helyettesíthetik banánnal, még almaszósszal is. Használhatnak szójatejet, zabtejet, több lisztet, vizet. Kókusztej jégkrém. Az egyik legjobb jégkrém a világon. Ez ismét nem egészséges, de egészségesebb, mint a tehéntej jégkrém.

Mindig mondtam az embereknek, „Várj egy pillanatot, ha fel tudtok tenni egy férfit vagy nőt a Holdra, milyen nehéz sajtot csinálni, ami nem tehéntől vagy kecskétől származik? Milyen nehéz vegán sajtot csinálni?” Nos, meghallgattak. Ezt valójában úgy hívják, hogy Daiya sajt, és remek dolog. Nincs szója, nincs rizs. Konkrétan tápióka és nyílgyökér lisztből készül. Tudom, hogy nem fut össze ettől a nyál a szájukban, de ember, ez jó.

Itt egy másik példa, hogy honnan kaphatnak fehérjét. Ez vegán kolbász. Kb. ekkora, mint ez a távirányító. 4 van egy csomagban. Mindegyikben 29 gramm fehérje van. Újra, a legegészségesebb ételek, amit ehetnek, a teljes ételek. Nem a szupermarketre gondoltam. Hanem gyümölcsre, zöldségre, rizsre, babra, friss dolgokra. Ami nincs feldolgozva.

Az utolsó, amit mutatni akarok önöknek, az egy másik videó. Ez boldogabb. És ez az egész elképzelés, a felfogás változása. Tudom, hogy tovább tartom itt önöket, mint talán akarták. De ez tényleg gyönyörű történet. Remélem, tetszik önöknek.

[Farm Sanctuary videó]
2007. szeptember 18-a éjszakáján egy tehenet vettek észre Queens utcáin. Meg volt jelölve levágásra, de elmenekült ettől a sorstól, és szó szerint futott az életéért. A rendőrök és tűzoltók elkapták őt, és bevitték Manhattan-ben az Állatvédelmi Felügyeletre. Onnan belépett a Farm Sanctuary (Farm Menedékhely) mentőcsapata.

Maxine futása a szabadságért


Íme itt van, gyönyörű lány. Megjelölték levágásra, és ez lett volna a sorsa. De ő élni akart, és ezért tényleg futott az életéért. És most le fogja élni az életét a Menedékhelyen. Érdekes, hogyan reagál a közvélemény, mikor egy egyedi állat rohan az életéért. Végül főcímek lesznek az országos hírekben. Az emberek megszánják ezt az egyedi állatot. A tenyésztett állatokkal folyó kegyetlenséget nagyrészt eltakarják a nagyüzemi telepek falai. És az emberek nem tudnak róla. Amikor belenézel a szemébe, mindenki a legjobbat kívánja neki. Amint megismerik őt, és az emberek képesek azonosulni egy egyénnel, belenéznek a szemébe és látják, hogy ő egy élő, érző lény, aki élni akar, akkor az emberek törődnek vele.

Majdnem 9 éve dolgozom itt az Állatvédelmi Felügyeleten. Ez a reggel tényleg döbbenetes volt nekem. Hirtelen rádöbbentem, ez az édes, ártatlan tehén, elmenekül a mészárlás elől. Sose gondoltam erre korábban, hogy valamit ténylegesen levágnak, és az az én darált marhahúsom, a szelet húsom, meg ilyenek. És ezt esszük évek óta, és sose képzeltem oda hozzá azt az arcot. És ez fáj. Nem tudom többé megtenni. Nem tudom. Tehát most mind azon dolgozunk, hogy ne együnk húst. Én és az egész családom. Mert felismerem, hogy ez egy élet, amit ma megmentettünk. És a családommal még meg fogunk menteni néhányat. Köszönöm.

Ő egy nagyjából egy éves, abszolút gyönyörű Hereford. És azok sajnos a hús miatt használt tehenek. Valószínű egy élőállat piacon volt, és mivel nagyon erős az élni akarásuk, mint minden lénynek, ő elszabadult. Élni akart, és megtette! Halló! Amikor most elmegy, még az ő fajtájához tartozó tehenek is lesznek ott neki. Olyan boldog lesz. Amikor az utánfutó megérkezik, a tehenek a csordában bőgni fognak. Igen. Bőgni fognak egy nagy sorban. Mind felsorakozik. Elkezdenek bőgni hozzá, hogy megnyugtassák, és mondják neki, hogy ők ott vannak. Ő meg vissza fog bőgni. Minden állatnak, minden lénynek erős az élni akarása. Ő az összes állat nagykövete, akik még vágóhidakon és telepeken szenvednek, és akiknek nem ilyen szerencsés a vége. Az emberek szeretik a happy end-et, és ez örömteli. Orvosi gondozás és megfigyelés után Maxine felfedezi új szabadságát a Farm Menedékhelyen.

Láttam vagy százszor, és még mindig libabőrös leszek tőle. Egyszerű, tudják. Nincs rá szükség. Nem kell így lennie. Megváltoztatják a felfogásukat. Megváltoztatják a sztorit. Mindössze erről van szó, a sztori megváltoztatásáról. És nem várhatunk másokra, hogy megtegyék, nekünk magunknak kell megtennünk. Minden állat élni akar, minden állat élni akar, és egy állat se akar fájdalmat átélni.

Ha további információt akarnak, mindig írhatnak nekem emailt: james@arff.org Ellátogathatnak a honlapunkra mindezért az információért: www.arff.org Egész évben tartunk ilyen előadásokat, ez nyilván minden hónap utolsó vasárnapján van, amikor ezt az előadást itt tartom a Sublime 536-30 alatt. De elmegyünk fiatalok javítóintézeteibe, elmegyünk középiskolákba. Sok más előadást is tartunk különböző témákban, az időm nagy részét most táborokban töltöm. Nagyon klassz, hogy nem kellett azt mondanom, „Ha hallják a hangomat, tapsoljanak”, vagy „Ne tegyék azt a szájukba vagy fülükbe”. Ha több információt akarnak arról, hogy mit csinálunk, az összes előadásunk ingyenes. Mind ingyen van. Ingyen tartjuk. Tehát ha érdekli önt, hogy legyen egy előadás az iskolájukban, ha ön tanár, egy közösségi rendezvényen, amit esetleg ön szervez, mi mindent csinálunk. Nem számít, mi az. Születésnapi partik, Bar Mitzvah, Bat Mitzvah, körülmetélés. Talán a körülmetélést nem.

Azt is el akarom mondani, hogy sok információ elérhető, vannak kezdő készleteink, olyan, hogy „Miért legyél vegán?” Ez egy beszéd a veganizmus etikai aspektusáról. Több infó van továbbá az Animal Rights Foundation honlapon. Ez egy kártya. Rajta van az összes vegabarát étterem Dél-Florida, Miami-Dade, Broward és Palm Beach megyékben, mindenképp vegyenek el egy ilyet. Mind kint van az asztalon. Ez az én kártyám is. Ha van bármi kérdésük, jöhetnek és találkozhatnak velem. Ha nem tették meg, nyomtassák ki az emailt a sublime listáról, és 10 dollár kedvezményt kapnak ma este, csak az asztalhoz jár. Elnézést kérek emiatt. De az asztalhoz jár. Tehát nem jár mindenkinek az asztalnál. Vagy nem, tudják mit, tévedek, teljesen tévedek. Két embernek jár. Tehát ha van egy négyfős csoportjuk, kettő ilyet kapnak. És köszönöm, hogy meghallgattak. Remélem, élvezték. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése